Lyssna på sidan Lyssna

I 21 ska etableras längs Tjärnmyrvägen

I 21 ska byggas längs Tjärnmyrvägen i Sollefteå. Det har Försvarsmakten nu fattat beslut om, vilket är i enlighet med Fortifikationsverkets rekommendation.

Den samlade bedömningen efter nio månaders utredningsarbete är att detta är den bästa platsen för det nya regementsområdet. Arbetet med kompletterande utredningar och underlag till detaljplanen påbörjades under sommaren och bedöms vara klara till årsskiftet 2024/2025.

Jämfört med det tidigare huvudalternativet söder om riksväg 90, är området längs Tjärnmyrvägen bättre utifrån både ett verksamhets- och fastighetsperspektiv.

- Framför allt är markförhållandena betydligt bättre och dessutom är det färre naturvärden här jämfört med ursprungsalternativet. Vår samlade bedömning är att detta är det bästa alternativet för lokalisering av I 21, säger Krister Silemo, senior rådgivare vid Fortifikationsverket.

Ytterligare fördelar med det aktuella området är exempelvis närheten till övnings- och skjutfält, att det inte finns någon oexploderad ammunition (OXA) i marken samt att trafikanslutningarna bedöms bli enklare.

- För oss är det viktigt och glädjande att vi nu tar ytterligare ett steg i processen för uppförandet av det nya regementsområdet. Den omedelbara närheten till både skjutfält och övningsområde kommer att betyda mycket för den fortsatta utvecklingen av Försvarsmaktens verksamhet i Sollefteå, säger I 21:s regementschef överste Jonas Karlsson.

- Etableringen av I 21 är viktig för samhällsutvecklingen i hela Sollefteå och vi är glada över att vi i och med dagens besked nu tar ett stort kliv framåt, säger Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå.