Kommunen går in i en ny fas av återhållsamhet – besparingar och restriktioner krävs
Sollefteå kommun har under lång tid arbetat med att hålla ekonomin i balans trots tuffa förutsättningar. Verksamhetsuppföljningen för februari 2025 visar ett mindre underskott än väntat – men den övergripande prognosen är fortsatt bekymmersam.
Skälen är flera:
- Elpriserna är fortsatt låga, vilket slår direkt mot kommunens intäkter via Sollefteåforsen.
- Enskilda verksamheter – särskilt inom Individ- och familjeomsorgen – visar stora underskott.
- De generella kostnaderna ökar, samtidigt som skatteintäkterna inte följer med i samma takt.
- Den återhämtning i ekonomin som prognosticerades skulle ta fart under hösten 2024 har ännu inte skett. Samtidigt råder ett fortsatt oroligt ekonomiskt läge i omvärlden vilket riskerar att försämra ekonomin ytterligare.
Sammantaget innebär detta att kommunens ekonomiska läge är mycket ansträngt. Det kräver åtgärder.
Åtgärder som vidtas
För att skydda välfärden och kärnverksamheterna från drastiska neddragningar har kommunstyrelsen beslutat om fyra huvudsakliga åtgärder.
- Gemensam besparing på 15 mnkr – motsvarande 1 % av verksamhetsbudgeten
Alla verksamheter förväntas bidra med ett överskott, även de som i dagsläget har en budget i balans. Det handlar om att hålla igen på kostnader, skjuta upp det som kan vänta, och tänka ett extra varv innan varje inköp eller planering.
- Stramare kontroll av rekryteringar
Rekrytering av tillsvidareanställd personal måste från och med nu godkännas av allmänna utskottet. Syftet är att varje anställning ska prövas noga: Behöver tjänsten verkligen återbesättas? Kan uppgifterna lösas på annat sätt? Undantag görs för så kallad baspersonal inom till exempel vård, skola och omsorg – men även dessa rekryteringar ska följas upp.
- Minskad investeringsbudget
För att säkra likviditeten föreslås att investeringar som ännu inte är upphandlade skjuts upp. Det är inte fråga om att stoppa alla projekt, utan om att göra kloka prioriteringar: Vad är mest akut? Vad kan vänta?
Samtliga verksamheter förväntas minska sina investeringar med 10%, vilket totalt ska ge en besparing på 6 miljoner.
- Användning av vindkraftsintäkter för att undvika nedskärningar
Kommunen kommer att årligen få fastighetsskatten från vindkraften, enligt ett regeringsbeslut “värdet av vinden”. För 2025 handlar det om cirka 14 mnkr. Förvaltningen föreslår att dessa medel används för att minska behovet av nedskärningar i den ordinarie kommunala verksamheten.