Lyssna på sidan Lyssna

Positiva nyheter om I21 och uppdatering om Hamre

Tidigt på fredagsmorgonen samlades lokala företagare på Hallstaberget för att få en uppdatering från Sollefteå kommuns tillväxtchef Mikael Näsström. Under mötet informerades det om framstegen kring I21 etablering och den senaste utvecklingen i Hamre, där energibolaget Uniper beslutat att stoppa sitt projekt SkyFuleH2.

I21 fortsätter växa enligt plan

Näsström inledde med att ge en statusuppdatering kring I21 och kunde bekräfta att etableringen går framåt enligt plan, trots spekulationer om motsatsen. För närvarande har regementet 120 anställda och 110 värnpliktiga, och siffrorna väntas öka framöver. Vid årsskiftet förväntas antalet anställda stiga till 150, och till nästa årsskifte är målet att nå 250 anställda.

– I21 går det väldigt bra för. Försvarsmakten har tagit sitt investeringsbeslut och arbetet med att etablera det nya regementsområdet pågår, sade Näsström.

Framtiden för I21 ser ljus ut, särskilt med tanke på den kommande försvarspropositionen som förväntas förstärka Sveriges försvarssatsningar ytterligare.

Uniper stoppar SkyFuleH2 – men Hamre förblir attraktivt

Mötet gick sedan över till den industriella utvecklingen i Hamre, där Näsström kommenterade Unipers beslut att stoppa sitt projekt SkyFuleH2, som syftade till att producera hållbart flygbränsle. Orsaken till beslutet är främst ekonomiska faktorer, inklusive marknadens omogenhet för flygbränslet och effekterna av inflationen.

– Marknadsomogenhet och inflation gjorde att Uniper inte kunde räkna hem investeringen i dagsläget. Därför beslutade koncernledningen att stoppa flera projekt, inklusive det i Hamre, förklarade Näsström.

Trots att Uniper stoppat sitt projekt, betonade Näsström att det finns fortsatt stort intresse för Hamre-området. Redan dagen efter beskedet hörde ett annat företag av sig och visade intresse för att diskutera möjligheterna för etablering i området. Detta visar på Hamres attraktionskraft, och kommunen är i dialog med flera potentiella aktörer.

Hamre beskrivs som en av de mest lämpade platserna i Europa för den här typen av verksamhet. Området har säker tillgång till upp till 600 megawatt, vilket är en viktig faktor för energikrävande industrier. Dessutom erbjuder Hamre utmärkta förbindelser med både väg och järnväg, och platsen är redan detaljplanerad, vilket möjliggör snabb etablering. Näsström betonade att allt detta gör området till en högst attraktiv plats för framtida investeringar och industrisatsningar

- Uniper har varit väldigt nöjda med samarbetet och ser fortsatt stor potential i Hamre-området. Johan Svenningsson, VD för Uniper Sverige, nämnde på presskonferensen att det här är en av Europas främsta platser för den här typen av investeringar. Att de är nöjda med både platsen och samarbetet framgår tydligt av att koncernledningen nu har gett dem i uppdrag att undersöka om det finns andra satsningar som Uniper kan göra på området, sade Mikael Näsström.

Hamre – redo för nya möjligheter

Hamre-området har flera styrkor som gör det attraktivt för industrietableringar. En avgörande faktor är tillgången till upp till 600 megawatt elkapacitet till 2030, samt närheten till väg- och järnvägsinfrastruktur. Området är även detaljplanerat, vilket underlättar snabba etableringar.

– När vi började med Uniper 2022 startade vi i princip från noll, men idag är mycket förarbete gjort. Det betyder att företag med färdiga koncept kan komma igång mycket snabbare nu, sade Näsström.

Kommunens proaktiva arbete med att förbereda infrastruktur och detaljplaner innebär att nya investeringar kan realiseras betydligt snabbare, vilket ökar Hamres attraktionskraft för både nationella och internationella aktörer.

Ekonomin kring Hamre-projektet

Gällande de ekonomiska åtagandena för Hamre-området klargjorde Näsström att kommunen inte står inför några finansiella risker i projektet. Enligt genomförandeavtalet står bolaget för de investeringar som nu görs i form av infrastrukturförbättringar kopplade till projektet, såsom vägar och VA-arbeten. Om en ny aktör träder in, kan de komma att överta dessa kostnader.

– Vi har ett avtal som innebär att Uniper betalar för de investeringar som redan gjorts. Om en ny aktör tar över, kan de komma att ta dessa kostnader, men kommunen har ingen ekonomisk risk kopplat till SkyFuelH2, avslutade Näsström.

Trots att Unipers projekt stoppats ser framtiden för Hamre-området ljus ut, och kommunen arbetar redan aktivt för att locka nya industrietableringar. Tack vare gedigna förberedelser och ett attraktivt läge är förhoppningarna stora att Hamre snart kan bli hem för nya, betydande industrier.