Ramselebron fortsatt avstängd – omfattande skador och begränsat beslutsutrymme för kommunen
Ramselebron över Faxälven är fortsatt stängd för fordonstrafik. Flera tekniska utredningar visar att bron är i ett så allvarligt skick att det innebär en direkt säkerhetsrisk att köra över den. Konstruktionen är skadad på djupet och har förlorat sin bärande funktion på flera kritiska punkter.
Allvarliga skador i fundamentet – risk för ras
Sedan kommunen övertog förvaltningsansvaret för bron 2021 har flera undersökningar genomförts, bland annat med hjälp av dykare och provtagning av betongen i brons fundament.
Undersökningarna visar att betongen i bottenplattorna under pelarna har separerat och består av cementpasta och ballast och saknar därmed hållfasthet.
Det innebär att brons pelare delvis saknar stabilt underlag, vilket medför en allvarlig strukturell risk för sättningar eller kollaps. Enligt granskningar från oberoende tekniska konsulter är tillståndet så pass dåligt att fordonstrafik inte kan tillåtas utan att det finns risk för allvarliga olyckor eller ras.
Bron får inte användas
Det är inte en fråga om att säkerheten inte kan garanteras – utan om att det inte är säkert att köra över bron. De tekniska bristerna är konstaterade, dokumenterade och omfattar konstruktionens mest bärande delar. Bron är därför stängd för fordonstrafik tills vidare och får inte användas. Avspärrningar och skyltning finns på plats och ska respekteras
Äganderätt till bron och fastigheter i anslutning
Bron ägs av gemensamhetsanläggningen Ramsele-Nyland ga:2. Sollefteå kommun har inte äganderätt till bron, men förvaltar den sedan 2021 enligt ett avtal med vägföreningen.
Parallellt har kommunen beställt en äganderättsutredning hos Lantmäteriet som gäller ett antal outredda fastigheter i anslutning till bron. Denna utredning syftar till att säkerställa att avtal kan tecknas inför ett framtida genomförande av åtgärder som påverkar markområdet runt bron.
För att kunna fatta ett långsiktigt och hållbart beslut har kommunen även beställt en samhällsekonomisk analys.
Sammanfattning
Bron är i ett så dåligt skick att det utgör en konkret fara för trafikanter. Kommunen arbetar vidare med att klargöra både tekniska, juridiska och ekonomiska förutsättningar inför framtida åtgärder.
I filmen ovan visas dykbilder från undersökningar av brons fundament. Här framgår tydligt hur betongen i bottenplattorna under pelarna har separerat och består av cementpasta och ballast och saknar därmed hållfasthet. I flera partier har materialet förlorat sin struktur helt och liknar grus snarare än bärande byggmaterial.