Tove Gulliksson
Havsvärk
I den här utställningen har jag tagit mig an älv, hav och vildlax. Genom att arbeta med funna, återbrukade material som fiskenät - kasserade och insamlade från fiskebodar - kommer vi rent fysiskt närmare hav och sjöar. Doften av tång och fisk i de solblekta nylonnäten väcker minnen och berättelser från fisketurer genom tiderna.
Det började vid den västernorrländska kusten. Under en promenad halvvägs mellan kustbyarna Junibosand och Norrvikssand fann jag en strandad och söndertrasad laxfälla draperad över stenarna efter en höststorm. Jag fotograferade och vandrade vidare, men kunde inte sluta tänka på fällan. Vilka öden den varit med om. En tid senare ordnade jag en vinterexpedition till platsen på skidor för att hämta hem bitar av laxfällan. Det var svårt att hitta tillbaka, allt var översnöat. Bitar av expeditionen kan ses projicerat på en av utställningsrummets väggar. Fiskenät som sliter sig från människornas kontroll kallas för spöknät. Inte bara för att de driver runt som olycksaliga andar i havet, utan för att de fylls med allt fler döda djur som fastnat i näten. Vilket i sin tur lockar till sig ännu fler djur som dör. Det kan pågå i många år eftersom nylonnät inte bryts ner naturligt.
Under ett av många samtal med fiskeexperter i norr förstår jag att läget är akut i havet. Globalt har 93 procent av alla vilda fiskbestånd försvunnit sedan 1950-talet. Det är svårt att förstå eftersom fiskdisken i matbutiken är fylld med fisk som är odlad eller importerad.
Varje älv har sin egen laxstam och här i Sollefteå finns alltså en speciell stam. Vi är stolta över laxarna, de är en symbol för livet i norr och har varit det i tusen år. Hur mår de vilda älvlaxarna? Hur lever de sina liv? Nätet är en bra metafor för hur intrasslad jag blivit i ämnet under arbetets gång.
Nu hoppas jag även fånga ditt intresse.
BIO
Tove Gulliksson är bildkonstnär och designer från Västernorrland. Hon studerar just nu inför sin kandidatexamen i fri konst vid Umeå konsthögskola, där hon fokuserar på lokala material och att gräva där hon står. Arbetssättet är bland annat måleri, insamling av material, installationer, arkivstudier, vandringar och digital dokumentation.
Efter sin två år vid Västernorrlands konstskola i Ålsta (2018-2020) har Tove blivit en del av konstlivet i länet genom bland annat sitt engagemang Konstnätverket i Sundsvall och som medlem i styrelsen för Sveriges konstföreningar i Västernorrland. Här märks ett arbetssätt där samverkan, samtal och interaktivitet lyser igenom som metod - ett sätt för konstnären att involvera sig i lokalsamhället.
Tove har också en bakgrund inom design och kommunikation, med en kandidatexamen från Mittuniversitetet i Sundsvall (2012). I yrkeslivet har Tove arbetat med regional utveckling och innovation och har gjort sig ett namn inom hållbar utveckling och landsbygdsfrågor på lokal och regional nivå. Allt detta samlar sig i ett konstnärskap med fokus på det lokala samhället, ekosystemen och miljömässig och social hållbarhet.
Havsvärk är en del av ett större utforskande om jord, älv, hav och skog i hemregionen - och om människornas påverkan på dessa. Frågor som också speglar sig i en större global utveckling.
Tack till Apotekshuset som bjudit in med anledning av Hållbarhetsveckan i mars. Tack till konstnärskollegan Lena Sjödin Roman som bidragit till utställningen med makrofotografier av laxfjäll. Tack till konsthögskolan i Umeå som stöttat med arbetslokaler och extra händer när fiskenäten blivit allt för trassliga - metaforiskt och fysiskt. Samt extra stort tack till alla de som skänkt nät och annat viktigt material till en utställning där det övervägande mesta är återbrukat och insamlat från allmänheten.
Verklista
Spöknät (2022)
Digital film
ca 1,30 min
Pris: kontakta konstnären
Hur fångar man en människa? (2025)
Installationer med fiskenät
Pris: kontakta konstnären
På drift (2021)
Digitalt fotografi, bläckstråleprint
Ca 60 x 105 cm
Pris: 2500 SEK
Symbolism (2025)
Funna objekt, maskeringstejp Ca 20 x 30 cm
Pris: 1500 SEK
Hur stor är en lax? (2025)
Screentryck, sopsäck, strandskräp Varierande storlekar
Pris: kontakta konstnären
Laxfjäll
Lena Sjödin Roman
Makrofotografi
40 x 50 cm
Pris: kontakta konstnären