Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om vårt gymnasium
Vanliga frågor och svar om vårt gymnasium
Årskurs 1 till och med 15 september- kontakta antagningsenheten telefon: 0620-68 22 50.
Efter 15 september -kontakta SYV.Årskurs 2 och 3 - kontakta SYV
Kontakta SYV
Om du har fått F i en kurs kan du endera läsa om kursen eller göra en prövning. Det finns två prövningsperioder under läsåret, kontakta SYV för mer information. För dig som är elev hos oss är prövningen gratis. Du kan få mellan F-A i prövningsbetyg.
Nej, ditt högsta betyg kommer att synas i ditt examensbevis.
Meritvärdet = jämförelsetal + meritpoäng.
Jämförelsetal - det totala värde som varje kurs och betyg ger när man räknar ut det.
Till jämförelsetalet lägger man till eventuella meritpoäng som kan vara maximalt 2.5 poäng och när detta är gjort har du fått ditt meritvärde som du konkurrerar med när du söker olika utbildningar. Jämförelsetalet kan vara högst 20.0, meritpoäng maximalt 2.5.
Högsta möjliga meritvärde kan därför vara maximalt 22.5.
Det finns länkar där man kan få sitt jämförelsetal uträknat, bland annat på www.studentum.se/se/studentum/rakna_ut_betyg.aspx Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Tänk på att meritpoängen inte är medräknad eftersom det är till olika utbildningar!
Du kan få räkna maximalt 2.5 meritpoäng i moderna språk, engelska och matematik.
Man kan få olika meritpoäng till olika utbildningar eftersom en kurs som är en behörighetskurs till en utbildning ej samtidigt kan ge meritpoäng.
2500 poäng
Ja, då läser man ett utökat program. Det du ska tänka på är att du får lägga ned mer arbete om du läser utökat program. Det är alltid rektor som beslutar om detta.
För en högskoleförberedande examen ska du ha läst 2 500 poäng varav 2 250 ska vara godkända. Du ska ha godkänt i svenska 1, 2 och 3 eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3, engelska 5 och 6 samt matematik 1.
Dessutom ska du ha ett godkänt gymnasiearbete.
För en yrkesexamen ska du ha läst 2 500 poäng varav 2 250 ska vara godkända.
Du ska ha godkänt i svenska 1, eller svenska som andraspråk 1, engelska 5 och matematik 1.
Ett krav är också att du har godkänt i 400 poäng av de programgemensamma ämnena och ett godkänt gymnasiearbete.
För att söka in till Högskola/universitet och även många yrkeshögskolor så krävs det att man har läst grundläggande behörighet på gymnasiet.
En yrkesexamen samt godkända betyg i Svenska/Svenska som andraspråk 2 och 3 samt Engelska 6 ger grundläggande högskolebehörighet.
Läser man ett högskoleförberedande program och får sin examen kommer det att ge grundläggande högskolebehörighet.
De flesta utbildningar kräver förutom den grundläggande behörigheten även särskild behörighet.
Det innebär i de flesta fall att du måste ha läst vissa gymnasiekurser, men det kan också innebära krav på arbetslivserfarenhet, arbetsprover eller högskolekurser.
Om du till exempel söker en ekonomutbildning behöver du ofta ha läst extra matematik utöver den som ingår i grundläggande behörighet.
Kolla upp i god tid vad som krävs för att komma in på den utbildning som just du vill gå.
Det går tyvärr ej att säga om du kommer in eller inte. Hur många som söker just din utbildning och vilket meritvärde de har påverkar dina möjligheter att bli antagen.
Generellt kan man säga att ju högre meritvärde du har, desto större chans har du att få en plats på den utbildning du vill gå.
Ett annat tips för att öka dina chanser att komma in på önskad utbildning är att göra högskoleprovet:
När skolan har skickat in dina resultat från gymnasiet, omkring samma vecka du tar studenten, kommer det att registreras på www.antagning.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Universitets och högskolerådet (UHR) kommer ta ställning till om din behörighet och ditt meritvärde räcker till så du kommer in.
15 oktober och 15 april
På www.solleftea.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.