- Startsida
- Näringsliv och arbete
- Driver företag
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Starta miljöfarlig verksamhet
- Förbränningsanläggningar
Medelstora förbränningsanläggningar
Du som driver eller planerar att driva en medelstor förbränningsanläggning är skyldig att lämna information om den till tillsynsmyndigheten. En medelstor förbränningsanläggning får inte vara i drift utan att vara registrerad.
En förbränningsanläggning är medelstor om den sammanlagda effekten är mellan 1 och 50 MW (megawatt) och har utsläpp till luft i en gemensam skorsten. Inom en anläggning kan det alltså finnas flera medelstora förbränningsanläggningar om de är kopplade till olika skorstenar.
Se dokument nedan för registrerade medelstora förbränningsanläggningar som finns i Sollefteå kommun.
När ska anläggningen registreras?
En ny anläggning ska registreras innan den tas i drift. Med ny anläggning menas en anläggning som tas i drift efter den 20 december 2018.
Övriga anläggningar, så kallade 2018-anläggningar, ska registreras enligt övergångsreglerna i förordningen om medelstora förbränningsanläggningar vilket innebär följande:
• Senast 1 januari 2024 om anläggningens effekt är högre än 5MW.
• Senast 1 januari 2029 om anläggningens effekt är högst 5MW.
Hur går registreringen till?
Verksamhetsutövaren informerar tillsynsmyndigheten om anläggning (18 § i förordningen) i den e-tjänst som myndigheten tillhandahåller, se nedan.
När fullständig information inkommit registrerar tillsynsmyndigheten anläggningen och underrättar verksamhetsutövaren om detta inom en månad (22 § i förordningen).
Därefter offentliggör tillsynsmyndigheten uppgifterna ur registret på sin webbplats (23 § i förordningen).
Om förbränningsanläggningen ingår i en anläggning där Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet ska du i stället göra registreringen via Länsstyrelsens hemsida.
Vilka uppgifter ska lämnas vid registreringen?
• Företagsnamn (verksamhetsutövare), organisationsnummer och företagets säte
• Anläggningens namn, fastighetsbeteckning och adress, kontaktuppgifter som telefon och e-post
• X- och Y-koordinater enligt SWEREF 99 TM (EPSG:3006) om anläggningen är stationär
• Datum när anläggningen togs eller tas i drift.
• Anläggningens typ med användning av beteckningarna dieselmotor, gasturbin, tvåbränslemotor, annan motor eller annan medelstor förbränningsanläggning.
• Anläggningseffekten i megawatt (MW)
• Anläggningens verkningsgrad
• Typ av reningsutrustning
• Förväntat/beräknat antal årliga drifttimmar och genomsnittlig last vid drift.
• Typ av bränslen och andel bränslen som förbränns eller avses förbrännas, med beteckningarna fast biomassa, övriga fasta bränslen, dieselbrännolja, flytande biobränsle, naturgas och andra gasformiga bränslen än naturgas.
• Anläggningens sektor eller industrienhet, med användning av tillämplig NACE-kod enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 av den 20 december 2006 om fastställande av den statistiska näringsgrensindelningen Nace rev. 2 och om ändring av rådets förordning (EEG) 3037/90 och vissa EG-förordningar om särskilda statistikområden samt med användning av tillämplig standard för svensk näringsgrensindelning (SNI-kod).
Anmälnings- eller tillståndsplikt miljöfarlig verksamhet
Kom ihåg att förbränningsanläggningar även omfattas av bestämmelserna i miljöprövningsförordningen och alltså kan vara anmälnings- eller tillståndspliktiga enligt 9 kap. miljöbalken.