Lyssna på sidan Lyssna

Emil Faisal Hasselberg

5 oktober 2024 - 28 december 2024

Skogen, väsen och landskap

Emil Faisal Hasselberg är en svensk metallkonstnär född 1999. Han växte upp i Göteborg, men har sedan ett antal år tillbaka varit bosatt i byn Undrom, utanför Sollefteå. Emils konstnärskap tog sin början när han började studera konstsmide i Kramfors. Idag studerar han det Konstnärliga Kandidatprogrammet i Metallgestaltning på HDK-Valand, Campus Steneby, där han till hösten påbörjat sitt examensår. I Emils artisteri förekommer en undersökande metod som fokuserar på att sammanföra och kombinera hantverket med metallers olika patinering och färgegenskaper.

“Jag influeras av det avlägsna, övergivna, vildvuxna, av dess charm. Min process består ofta av observation, undersökning och experiment som grund för att skapa kompositioner där dessa platser och känslor gestaltas. En annan viktig aspekt i mitt konstnärskap är hållbarhet. Exempelvis strävar jag efter att endast använda mig av återbrukat material genom hela min process. Genom materialet blir jag även erbjuden en helt unik typ av färgpalett.”

Utställningstext Sollefteå

De höga granarna och tallarna hade försvunnit, den mjuka marken av mossa och lav hade rivits upp från marken och slitits isär. Det enda spåret av blåbärsrisen var de söndriga bladen som låg tillsammans i högen med jord och kvistar intill stubbarna.

I denna utställning visas installationen Memories, and What Once Was, tillsammans med serierna Väsen och Geometrical Dimensions.

Memories, and What Once Was (2024), tar upp frågor om konceptet kalhygge och undersöker vad som sker när skogar, som har varit betydelsefulla för människor, huggs ner. Arbetet fokuserar på minnen om och relationen till skogen, och hur de kan finnas kvar med oss fast att skogen är borta. Med projektet lyfter jag även frågeställningar som till exempel hur detta kan ha negativ påverkan på landsbygd och biodiversitet. Med denna installation vill jag illustrera hur någonting av värde som gått förlorat fortfarande kan vara med oss utan att existera. Detta gestaltat genom trädens årsringar återskapat i patinerad kopparplåt. Årsringarna åskådliggör nuet, men skildrar det förflutna. De är minnena och historieberättarna av det som en gång var.

Väsen (2023-2024), är en serie med skapelser som utforskar uttryck, rörelse, upprepning och samspelet mellan det mjuka och hårda. Objekten är resultat av en experimenterande process genom eldens väg att forma, böja och förena material.

Geometrical Dimensions (2023-2024), är en serie av objekt som lyfter metallen koppar, och undersöker hur färgrikt materialet kan vara. Verken bjuder in åskådaren till en färgglad värld skapad av geometriska former och skuggor.

Emil Faisal vernissage

Kontakt