Lyssna på sidan Lyssna

Linda Maria Thompson

5 oktober 2024 - 4 januari 2025

Rekonstruktioner / Reconstructions

”Rekonstruktioner / Reconstructions” utforskar plats och den dokumentära bilden genom at återvända till, om cirkulera och revidera bildberättelser från Nämforsen vid Ångermanälven.

Utställningen Rekonstruktioner är ett kapitel i ett pågående konstnärlig forskningsprojekt ”Revision and the River” som utforskar hur bevittnande och revidering kan skapa berättelser av platser i förändring. Vid Nämforsen byggdes 1944-47 den första av fler än fyrtio kraftverk längs Ångermanälvens avrinningsområde. Det är en industrialiserad fors, och samtidigt utflyktsmål för många som vill uppleva platsen när ”turistvattnet” flödar under sommaren.

Hällristningarna vid Nämforsen påminner oss om att människan länge känt impulsen att dokumentera livet. Det är en plats med hög densitet av bildberättelser som sträcker sig från stenåldern till dagens sociala medier. Även under en sommardag förändras bilden av Nämforsen genom att det uppdämda vattnet i forsen tillåts flöda fritt under vissa tider på dygnet i det som kallas för ”turistsläpp” och som beslutats i domstol. Genom refotografi, eller fotografering av samma plats över en tidsrymd, ser vi både hur den sammanvävda landskapet och människan har förändrats, men också kan föreställa oss framtida bilder av Nämforsen.

Utställningen är en samproduktion mellan Västernorrlands museum och Apotekshuset - konst och kultur.

vernissage linda Maria Thompson

Kontakt