Lyssna på sidan Lyssna

Anna Norvell

29 juni 2024 - 21 september 2024

Dreams and myths of tomorrow

Berättelser är viktiga för oss människor. De ligger till grund för värderingar och normer, för hur vi ser på världen och varandra. Vår samtid känns ibland så mörk. Krig, terror, ekonomisk kris och klimatkris hotar och slår sönder alltför många liv. Hur kan vi i denna situation skapa berättelser som inte bara blir dystopiska och får oss att ge upp? Hur kan jag som konstnär bidra med bilder som istället ger hopp?

Dessa frågeställningar är utgångspunkten för projektet Dreams and Myths of tomorrow. I det utgår jag från en tankelek där vi redan befinner oss i framtiden. Vi har genomgått den stora omställningen till ett fossilfritt samhälle och lever hållbart. Vad drömmer vi om i den framtiden och hur föreställer vi oss det goda livet? Vilka mytologiska berättelser formar våra identiteter? Vad värderar vi och vad tror vi på?

I vanliga fall brukar jag måla i olja på duk, men i det här projektet kändes det viktigt för mig att bryta med tryggheten i min invanda arbetsmetod. Att fortsätta jobba på som vanligt med ett tema som i grunden handlar om förändring kändes inte rätt. Därför bestämde jag att jag enbart skulle få teckna med svart på vitt i det här projektet.

Att inte få måla var svårt och ovant i början, men efterhand har det lett till nya vägar i mitt skapande. Det som från början var titlar har svällt ut och blivit textverk. Ljud har börjat leta sig in. Olika objekt har manifesterat sig. Jag har låtit tillverka ett halssmycke i trä utifrån en symbol som uppstått i projektet. Mitt förhållande till rummet har också förändrats. Teckningsstrecken letar sig ut och fortsätter bortom bildens gränser. De olika verken utgör tillsammans fragment av en framtida berättelse. En som inte är färdig eller helt uttalad, men som kan anas.

Jag trodde att det skulle begränsa mig att avstå från något som är så viktigt för mig, istället har det lett till en explosion av kreativitet. Jag kommer säkert att måla igen, men erfarenheten av att det inte var så farligt som jag trodde, kommer jag att bära med mig. När vi genomgår den stora omställning vi har framför oss kommer vi att behöva släppa taget om många saker vi tror är omistliga. Kanske kommer inte heller det att vara så farligt? Kanske kommer det rentav att vara en lättnad?

Anna Norvell

Anna Norvell

Kontakt