Lyssna på sidan Lyssna

En- och tvåbostadshus

Du som bor i ett en- eller tvåbostadshus har ett kärl som är tvådelat där matavfall och restavfall läggs i samma kärl men i två olika fack.

Ditt kärl

Tvåfackskärlet har ett fack för restavfall och ett fack för matavfall.

Kärlstorlek

Kärlet har en volym på 240 liter fördelat på ca 100 liter för matavfall och ca 140 liter för restavfall.

Tork- och infrysningshylla

I facket för matavfall finns en utfällbar liten hylla som vi kallar för "tork- och infrysningshylla". Använd den med fördel både sommar och vinter genom att placera din stängda matavfallspåse där i något dygn. När du kommer ut nästa gång lägger du ner den gamla påsen i botten på kärlet och placerar den nya påsen på hyllan. Fördelen med denna hantering är att avfallet i påsen på vintern fryser ihop vilket förhindrar att påsarna fryser fast i botten av kärlet. På sommaren har det fördelen av att avfallet luftas ordentligt.

Påshållare och matavfallspåsar

Av kommunen får du en påshållare och matavfallspåsar. Påshållaren är till för att innehållet i påsen ska ventileras på ett bra sätt. Påsarna är speciella papperspåsar som står emot fukt bra och de är även godkända av vår mottagningsanläggning. Använd endast dessa och inga andra vid utsorteringen.

Placera matavfallspåsen i påshållaren och vik ner kanten någon centimeter, detta gör att påsen står stadigare, håller formen bättre samt undviker att gå sönder av väta. Påsen har en maxlinje markerad på insidan, fyll aldrig över denna. När linjen är nådd så rullar du ihop toppen på påsen ordentligt och slänger den i facket för matavfall i ditt sopkärl.

Vi rekommenderar att du alltid går ut med matavfallspåsen efter tre dagar oavsett om du nått upp till strecket eller ej. Om matavfallspåsen blivit blöt kan du använda dubbla matavfallspåsar för att undvika oangelägenheter.

När papperspåsarna är slut så kan du hämta nya på någon av kommunens återvinningscentraler, medborgarkontor, kommunhuset och vissa butiker. Det är kostnadsfritt att hämta nya påsar.

Butiker där matavfallspåsar kan hämtas

ICA Nära Junsele

Ica Nära Remsle

Edsele Lanthandel

ICA Nära Ramsele

ICA Kvantum Sollefteå

Coop Sollefteå

Skattkistan

ICA Nära Långsele

ICA Nära Rödsta

Vad händer med matavfallet?

Matavfallet behandlas genom rötning i Härnösand. Genom att röta matavfallet erhålls biogas och biogödsel.

Vad är nyttan med att sortera ut matavfall?

Från och med 2024 är det ett lagkrav att kommunen ska erbjuda insamling av utsorterat matavfall. Bakgrunden till kravet är att bidra till hushållning med resurser och slutna kretslopp.

Genom att röta matavfallet erhålls biogas och biogödsel. Biogas kan användas som drivmedel, det gör att användandet av diesel och bensin kan minska. Biogödsel kan användas som näring till jordbruksmark. Det ger miljönytta i form av minskad utvinning och användning av mineralgödsel.

Vad gör jag med mitt gamla kärl?

Alla kunder har fått behålla sitt gamla kärl när vi införde de nya kärlen under 2024. Använd det till något annat än sopor. Vad är din bästa idé? Kanske blir den ett pelletsförråd, ett ställ till skidor eller kanske blir den en lövkompost?

Idéerna har du säkert själv och vi hoppas att användningsområdena blir många! Att vi slipper samla in, demontera, frakta och smälta ner de gamla kärlen innebär en tjänst för miljön.

Vill du inte ha kvar ditt kärl kan du lämna in det till någon av våra återvinningscentraler eller anmäla hämtning av kärlet under grovsopsinsamlingen som utförs våren 2025.

Att sortera matavfallet

Vad är matavfall?

Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Rester, både tillagade och råa, av: kött, ost, pasta, ris, grönsaker, rotfrukter, frukt (ta bort den lilla klisterlappen från skal), bröd, kakor, fisk och skaldjur, äggskal, te (även påsar), kaffe (även filter). Vissna snittblommor och lite hushållspapper går också bra att lägga i matavfallet.

Så här gör du

Sätt en matavfallspåse i påshållaren, placera den på lämplig plats i köket och du är igång. Ställ alltid påsen i hållaren så att den ventileras och platta ut påsen ordentligt över påshållarens botten. Om påsen ställs i en hink eller på golvet blir den blöt och går sönder.

Fyll påsen till den streckade linjen, inte högre. Stäng påsen ordentligt genom att rulla ihop överdelen så att matavfallet inte trillar ur. Ställ matavfallspåsen på frys- och torkhyllan i ditt avfallskärl. När du kommer med nästa matavfallspåse, stoppar du ner den förra påsen i kärlet.

För att undvika dålig lukt är det bra att byta påse ungefär var tredje dag, även om påsen inte är full.
Det är viktigt att bara använda den bruna matavfallspåsen som du får från oss. Den har speciella egenskaper för rötning, vilket inte andra papperspåsar har. Den tål också vätska mycket bättre.
När dina matavfallspåsar tar slut hittar du nya på återvinningscentralerna och medborgarkontor. De finns också på flera av våra matbutiker runt om i Sollefteå kommun.

Det är viktigt att inte få med restavfall i matavfallet – då förstörs rötningsprocessen. Med rätt avfallspåse på rätt plats fungerar allt som det ska!

För dig som har kompost

Du som hemkomposterar ditt matavfall och har anmält det till kommunen kan fortsätta med detta precis som vanligt. Eftersom kompostering är en biologisk behandling så faller detta inom ramen för vad som är en godkänd hantering efter regeringsbeslutet.

Alla en- och tvåfamiljshus kommer att få ett tvådelat kärl och det gäller även dig som hemkomposterar ditt matavfall. De gånger facket för matavfall är tomt så betalar du ingen viktavgift för detta. Om du har hämtning varannan vecka kan du använda facket för matavfall vid behov.

Ansökan för att få din kompost beviljad finner du på sidan om kompost och bokashi.

Observera att även om du som fastighetsägare väljer att kompostera ditt matavfall på egen fastighet, så kommer du ändå få betala grundavgift samt hämtningsavgift.

För dig som behöver större kärl eller vill dela ett kärl

Delat sopkärl

Innehavare eller nyttjanderättshavare till två närliggande fastigheter kan efter ansökan till kommunen dela sopkärl, se blankett längst ner. Vid utnyttjande av delat kärl för flera fastigheter ligger avgiftsskyldigheten gentemot kommunen för taxans rörliga del på den fastighetsägare där kärlet är registrerat. Fastighetsinnehavare som utnyttjar delat kärl betalar full grundavgift och 50% av hämtningsavgift och faktureras separat. Hushåll kan dela på ett 240 L kärl.

Prisexempel för delat 240-liters kärl:

Grundavgift (1161 kr) + hämtningsavgift (0,5*991 kr) = 1656,5 kr per år.

Viktavgift tillkommer och faktureras fastighetsägaren där kärlet är registrerat.

Större kärl

Finns behovet av ett större kärl för mat- och restavfall finns det möjlighet att få ytterligare ett tvådelat 240-liters kärl eller ett 190- eller 370 liters restavfallskärl. Kontakta kommunen för att anmäla detta. Har du idag ett extra kärl eller ett större kärl på 370 liter och vill fortsatt ha ett ytterligare kärl, kontakta kommunen för att begära detta.