Matavfallspåsar
På vintern kan matavfallspåsar frysa fast i kärlet och då kommer vi inte att kunna tömma kärlet helt. Det är du som fastighetsägare som behöver se till att påsarna inte fryser fast. Det viktigaste är att påsen inte är alltför blöt när du lägger den i kärlet.
Gör så här:
- Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i matavfallspåsen.
- Använd alltid den ventilerande påshållaren som du fick med kärlen, den är gjord för att luft ska cirkulera runt papperspåsen så att fukt kan dunsta bort. Placera påshållaren luftigt och inte i en hink, då försämras funktionen. Om påsen ställs i en tätslutande behållare förblir påsen fuktig.
- Blanda i använt hushållspapper i matavfallet. Det absorberar eventuell vätska och håller påsen torrare.
- Fyll inte påsen för mycket. Byt påse efter 2-3 dagar även om påsen inte är full.
- Är påsen fuktig kan du använda en extra påse.
- Placera påsen på tork- och infrysningshyllan inuti kärlet. Då hinner den frysa/torka till innan den läggs i botten på kärlet.
- Tryck inte ner påsarna i kärlet, lägg dem så luftigt det går.
- Spraya lite ätlig olja i kärlet tex rapsolja.
Restavfallspåsar
Är det restavfallspåsar som fastnar är problemet oftast att det är för mycket sopor i kärlet i förhållande till volymen. Packa inte påsarna i restavfallsfacket. Sortera bättre eller välj till ett kärl för restavfall tex under en period i livet när man har barn med blöjor. Finns behovet av ett större kärl för mat- och restavfall finns det möjlighet att få ytterligare ett tvådelat 240-liters kärl eller ett 190- eller 370 liters restavfallskärl. Kontakta kommunen för att anmäla detta.
Tänk på!
Har inte alla sopor ramlat ur kärlet betalar du inte viktavgift för dem. Det är bara sopor som ramlar ut som du betalar för.