Lyssna på sidan Lyssna

Tips för hantering av matavfall

Ibland stöter man på en del problem vid sortering av matavfall. Här hittar du svaren på dina vanligaste frågor.

En del av påsarna finns kvar i kärlet efter tömning

Matavfallspåsar

På vintern kan matavfallspåsar frysa fast i kärlet och då kommer vi inte att kunna tömma kärlet helt. Det är du som fastighetsägare som behöver se till att påsarna inte fryser fast. Det viktigaste är att påsen inte är alltför blöt när du lägger den i kärlet.

Gör så här:

  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i matavfallspåsen.
  • Använd alltid den ventilerande påshållaren som du fick med kärlen, den är gjord för att luft ska cirkulera runt papperspåsen så att fukt kan dunsta bort. Placera påshållaren luftigt och inte i en hink, då försämras funktionen. Om påsen ställs i en tätslutande behållare förblir påsen fuktig.
  • Blanda i använt hushållspapper i matavfallet. Det absorberar eventuell vätska och håller påsen torrare.
  • Fyll inte påsen för mycket. Byt påse efter 2-3 dagar även om påsen inte är full.
  • Är påsen fuktig kan du använda en extra påse.
  • Placera påsen på tork- och infrysningshyllan inuti kärlet. Då hinner den frysa/torka till innan den läggs i botten på kärlet.
  • Tryck inte ner påsarna i kärlet, lägg dem så luftigt det går.
  • Spraya lite ätlig olja i kärlet tex rapsolja.

Restavfallspåsar

Är det restavfallspåsar som fastnar är problemet oftast att det är för mycket sopor i kärlet i förhållande till volymen. Packa inte påsarna i restavfallsfacket. Sortera bättre eller välj till ett kärl för restavfall tex under en period i livet när man har barn med blöjor. Finns behovet av ett större kärl för mat- och restavfall finns det möjlighet att få ytterligare ett tvådelat 240-liters kärl eller ett 190- eller 370 liters restavfallskärl. Kontakta kommunen för att anmäla detta.

Tänk på!

Har inte alla sopor ramlat ur kärlet betalar du inte viktavgift för dem. Det är bara sopor som ramlar ut som du betalar för.

Jag får många fluglarver och flugor i kärlet

För att minska mängden fluglarver gör så här:

  • Först och främst ska du försöka hålla avfallet så torrt som möjligt. Låt matavfall rinna av i vasken och lägg ner några extra servetter eller hushållspapper i din soppåse mellan varven såg sugs mycket av fukten upp. Ta dubbla påsar om det är extra fuktigt.
  • Att stänga matpåsarna ordentligt är det absolut viktigaste tipset. På så vis kan inte flugorna ta sig in och lägga ägg. Låt inte dina soppåsar bli så överfulla att du inte kan försluta dem helt och undvik att kasta eller dunka ner dina påsar i tunnan, var lite extra försiktig så att de inte går sönder eller öppnar sig.
  • Gör rent kärlet oftare på sommaren genom att spola ur det, åtminstone var fjortonde dag.
  • Placera om möjligt kärlet i skugga. Vid 25 grader och 80 % luftfuktighet utvecklas flugors ägg till larver på 10 timmar. De ökar snabbt i antal då en fluga lägger 40 ägg varannan dag. Tvätta och torka ur kärlet efter tömning så bryter du cykeln.
  • Använd ättikspray och spraya insidan av kärlet som förebyggande behandling mot ohyra. Du kan också strö trädgårdskalk i kärlet.

Locket på det nya kärlet är trögt att öppna, vad gör jag?

De nya tvåfackskärlen har en så kallad vindtapp vid locket som är designat för att locket inte ska flyga upp så lätt när det blåser. På grund av det så kan locket vara trögt att öppna till en början. Efter att locket har öppnats några gånger så kommer vindtappen att nötas ner lite och det kommer att gå lättare att öppna locket.

Hur ska jag göra med rester av surströmmning, räkor och kräftor?

Som regel ska matrester alltid sorteras som matavfall. Men när det kommer till skaldjur, fiskrens och surströmming är det OK att slänga resterna i en väl försluten plastpåse i restavfallet och inte i matavfallet. Detta med hänsyn till lukten. Eller så fryser du in resterna och kastar de i sopkärlet som matavfall dagen innan tömningsdagen.