E-tjänst för beställning av startkit och papperspåsar
Verksamheter
Den 14 oktober börjar matavfallsinsamlingen för alla verksamheter. Nya avfallskärl kommer att levereras för att möjliggöra separat utsortering av matavfall.
Under 2024 startar insamlingen av matavfall. Utsorteringen kommer att vara obligatorisk för alla. För företag innebär detta att utsortering ska ske i personalrum och även i kök och servering på exempelvis skolor och äldreboenden. Även affärer och restauranger ska sortera ut matavfall och överbliven mat som inte sålts.
I flerfamiljshus och hos företag kommer bruna kärl för matavfall (140 liter) att ställas ut som komplement till de gröna kärlen för restavfall. Grundregeln är att ett brunt kärl ställs ut per kärl för restavfall (i storleken 370 eller 660 liter). Mindre företag som idag har ett 190-liters eller mindre kärl kommer att få ett tvådelat 240-liters kärl.
Nya kärl
Nya kärl för matavfallsinsamlingen kommer att levereras med start i augusti och pågå fram till den 14 oktober. De nya kärlen är bruna 140-liters kärl som är avsedda endast för matavfall. De befintliga kärlen som används för restavfall kommer att vara kvar och fortsätta användas för restavfall.
Antalet matavfallskärl som kommer att levereras motsvarar antalet restavfallskärl som finns idag dvs ett 140-liters matavfallskärl per varje 370- eller 660-liter kärl.
Exempel: En fastighet med fyra 660-literskärl för restavfall, kommer att få fyra 140-literskärl för matavfall vid leveransen.
Efter införandet kan antalet matavfallskärl och restavfallskärl justeras efter behov. Kontakta kommunen om ni ser ett behov av att minska eller öka antalet kärl.
Har verksamheten ett 190-literskärl för restavfall, byts dessa ut mot ett 240-liters tvåfackskärl, där det ena facket används för matavfall och det andra facket för restavfall.
Leverans av kärl
Matavfallskärlen kommer att köras ut med start i augusti 2024 och pågå fram till att utsorteringen börjar den 14 oktober. Kärlen kommer att vara plomberade vid leverans för att det inte ska slängas matavfallspåsar i kärlet innan tömningen börjar. Ta bort plomberingen cirka en vecka före insamlingsstarten i oktober så att kärlen kan börja användas.
Tömning av de nya kärlen börjar från och med v.42. Det kommer att vara samma tömningsdag som tidigare.
Startkit och matavfallspåsar
Startkit och matavfallspåsar
I varje kärl kommer ett startkit att finnas för att ni ska kunna börja sortera ut matavfall.
Startkitet består av:
- Påshållare (håller påsen ventilerad och minskar risk för att den går sönder)
- Två buntar matavfallspåsar (9 liter)
- Informationsbroschyr om matavfallsinsamlingen
Har ni som verksamhet behov av fler startkit eller om ni behöver påsar i storleken 22 eller 45 liter så kan ni beställa dessa via en e-tjänst som ni hittar längre ner på sidan. Det går även att beställa helpall med 9-liters påsar. Leveransen av startkiten och påsarna kommer också att ske under hösten. Observera att det endast går att beställa hel pall med påsar.
Behövs en mindre mängd papperspåsar går det att hämta dessa på olika platser i kommunen. Påsar i storlek 9 liter finns att hämta på kommunens återvinningscentraler, medborgarkontor och vissa butiker. Påsar i storleken 22 och 45 liter finns att hämta på Rödsta återvinningscentral.
Påsar till matavfallet samt påshållare för 9-liters påsen tillhandahålls av Sollefteå kommun kostnadsfritt. Om ni använder påsar i storleken 22 eller 45 liter och behöver behållare till dessa så får ni som verksamhet stå för införskaffandet och kostnaden för dessa. Vill ni köpa egna säckar/påsar är det viktigt att dessa är gjorda helt av papper och är certifierade enligt EN13432.
Att sortera matavfall
Vad är matavfall?
Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Rester, både tillagade och råa, av: kött, ost, pasta, ris, grönsaker, rotfrukter, frukt (ta bort den lilla klisterlappen från skal), bröd, kakor, fisk och skaldjur, äggskal, te (även påsar), kaffe (även filter). Vissna snittblommor och lite hushållspapper går också bra att lägga i matavfallet.
Så här gör du
Sätt en matavfallspåse i påshållaren, placera den på lämplig plats i köket och du är igång. Ställ alltid påsen i hållaren så att den ventileras och platta ut påsen ordentligt över påshållarens botten. Om påsen ställs i en hink eller på golvet blir den blöt och går sönder.
Fyll påsen till den streckade linjen, inte högre. Stäng påsen ordentligt genom att rulla ihop överdelen så att matavfallet inte trillar ur. Ställ matavfallspåsen på frys- och torkhyllan i ditt avfallskärl. När du kommer med nästa matavfallspåse, stoppar du ner den förra påsen i kärlet.
För att undvika dålig lukt är det bra att byta påse ungefär var tredje dag, även om påsen inte är full.
Det är viktigt att bara använda den bruna matavfallspåsen som du får från oss. Den har speciella egenskaper för rötning, vilket inte andra papperspåsar har. Den tål också vätska mycket bättre.
När dina matavfallspåsar tar slut hittar du nya på återvinningscentralerna och medborgarkontor. De finns också på flera av våra matbutiker runt om i Sollefteå kommun.
Det är viktigt att inte få med restavfall i matavfallet – då förstörs rötningsprocessen. Med rätt avfallspåse på rätt plats fungerar allt som det ska!
Krantömmande behållare
Ett alternativ till kärlhämtning för matavfall är krantömmande behållare. Krantömmande behållare bekostas och ägs av fastighetsägaren. Mer information om krantömmande behållare finns att läsa här: Krantömmande behållare.
Avgift för matavfallsinsamling
Den nya taxan för avfall och slam i Sollefteå kommun antogs av kommunfullmäktige 26 februari 2024 och finns bland länkarna längst ner på sidan.
Den nya avfallstaxan för mat- och restavfall börjar att gälla från och med det datumet som utsortering av matavfall börjar gälla. Det vill säga den nya taxan börjar gälla den 14 oktober.
Felsorteringsavgift
Vid felsortering i fel avfallsbehållare har kommunen rätt att ta ut en felsorteringsavgift efter två skriftliga påpekande till fastighetsägaren om felsortering. Det är fastighetsägaren som bekostar denna avgift.
Läs mer om vilka avgifter som gäller på sidan för avgifter och regler.