Lyssna på sidan Lyssna

Flerbostadshus

För dig som bor i ett flerbostadshus kommer utsorteringen av matavfall att börja den 14 oktober.

Utsortering av matavfall kommer att ske i separata bruna 140-literskärl alternativt tvådelat 240-literskärl om du bor i ett flerbostadshus med få lägenheter.

Det är fastighetsägarens ansvar att se till så att just du har rätt förutsättningar att sortera ut matavfallet och har du frågor om hur du får startkit i just ditt bostadshus ber vi dig i första hand kontakta din fastightesägare eller hyresvärd.

Att sortera matavfallet

Nya kärl

Där du idag slänger ditt avfall kommer det att finnas ytterliggare en typ av kärl, ett brunt kärl med en dekal för matavfall klistrat på locket. Det gröna kärlet för restavfall kommer att finnas kvar. Du lägger papperspåsen med matavfall i det bruna kärlet och påsen med restavfall i det gröna restavfallskärlet. Bor du i ett mindre lägenhetshus kan det vara så att det istället kommer att finnas ett svart tvåfackskärl då du slänger både matavfallet och restavfallet i samma kärl. Du lägger papperspåsen i facket med en dekal för matavfall på locket och restavfallspåsen i facket med en dekal för restavfall på locket.

Matavfallskärlen kommer att vara plomberade vid leverans för att undvika att de börjar användas för tidigt. Plomberingen tas bort av fastighetsägaren i oktober, när det är dags att börja sortera.

Startkit

Innan den 14 oktober kommer du att få ett startkit levererat av din fastighetsägare/hyresvärd. Startkittet innehåller en påshållare, påsar som kommer att räcka i ca ett år samt en broschyr med information om hur du sorterar matavfallet.

Vad är matavfall?

Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Rester, både tillagade och råa, av: kött, ost, pasta, ris, grönsaker, rotfrukter, frukt (ta bort den lilla klisterlappen från skal), bröd, kakor, fisk och skaldjur, äggskal, te (även påsar), kaffe (även filter). Vissna snittblommor och lite hushållspapper går också bra att lägga i matavfallet.

Så här gör du

Sätt en matavfallspåse i påshållaren, placera den på lämplig plats i köket och du är igång. Ställ alltid påsen i hållaren så att den ventileras och platta ut påsen ordentligt över påshållarens botten. Om påsen ställs i en hink eller på golvet blir den blöt och går sönder.

Fyll påsen till den streckade linjen, inte högre. Stäng påsen ordentligt genom att rulla ihop överdelen så att matavfallet inte trillar ur.

För att undvika dålig lukt är det bra att byta påse ungefär var tredje dag, även om påsen inte är full. Det är viktigt att bara använda den bruna matavfallspåsen som du får från oss. Den har speciella egenskaper för rötning, vilket inte andra papperspåsar har. Den tål också vätska mycket bättre. Det är inte tillåtet att kasta matavfallet i en plastpåse, då kommer det inte att kunna rötas.
När dina matavfallspåsar tar slut hittar du nya på återvinningscentralerna och medborgarkontoren. De finns också på flera av våra matbutiker runt om i Sollefteå kommun.

Det är viktigt att inte få med restavfall i matavfallet – då förstörs rötningsprocessen. Med rätt avfallspåse på rätt plats fungerar allt som det ska!

Avgift för matavfallsinsamling

Felsorteringsavgift

Vid felsortering i fel avfallsbehållare har kommunen rätt att ta ut en felsorteringsavgift efter två skriftliga påpekande till fastighetsägaren om felsortering. Det är fastighetsägaren som bekostar denna avgift, men kan i längden innebära att hyror eller avgifter behöver höjas.

Läs mer om vilka avgifter som gäller på sidan för avgifter och regler.